Čo ak by existoval spôsob ktorým možno vybudovať úžitkovú záhradku bez toho, aby na ňu bolo potrebné vyhradiť na pozemku čo i len najmenšiu hriadku. Počuli ste niekedy už o vegetačnej stene.

Dlhodobo sa zahrávam s myšlienkou vytvoriť úžitkovú záhradku na plote. V nádobách ktoré dobre hospodária s vodou a nespôsobia katastrofu ak niekoľko dní po sebe zabudnem na zálievku.

V substráte, ktorý zaistí priestor pre silný rast koreňov a dodá im živiny a mikroprvky v takom množstve a forme, aby rastliny dokázali vytvárať listy, buľvy, korene a plody plné chuti.

Vegetačná stena na plote

Som na začiatku bádania. Mám pevný plot, ktorý je doobeda zaliaty slnkom a po zvyšok dňa oddychuje v tieni. Je čiastočne prekrytý strechou susedného domu ktorá bráni zrážkam zalievať nádoby, avšak v otvorenom priestore sa každú noc hmla a rosa dostanú na rastlinky.

Výbava je jednoduchá, i keď niektoré prvky pýtali šikovné ruky v dielni. Na oceľové priečky plotových dielcov som zavesil oceľové držiaky. Tak aby sa kedykoľvek dali zvesiť a neprekážali traktoru s vlečkou sena a dali sa zazimovať.

Na ne som ako police naukladal smrekové dosky široké 20 centimetrov. Zatiaľ sú surové bez povrchovej úpravy, čoskoro však dostanú biely  náter aby odrážali svetlo k rastlinám. Na ne patria samozavlažovacie hrantíky a do nich všetko čo je potrebné pre život rastliniek.

 

Z myšlienky do života

Prvé výsevy sú už na mieste a všetky najbližšie pestovateľské experimenty v hrantíkoch prebehnú práve tu. Na skromnom mieste s veľkou úžitkovou plochou.

Tri plotové dielce zostali zatiaľ neobsadené, postupne sa roztiahnem aj tam.  Bude to ako pestovanie na zábradlí balkóna, na fasáde, či po okrajoch altánka.

ĎALŠIE PLÁNY:

  • Vyhodnotiť  pestovateľské podmienky
  • Odhaliť špecifiká tohto spôsobu pestovania
  • Doplniť konštrukčné prvky pre vylepšenia
  • Dokumentovať ročnú sezónu videoklipmi

Partnerom pri tvorbe vegetačnej steny je firma Plastia, ktorá je výrobcom pestovateľských nádob všetkých druhov a Rašelina Soběslav, ktorá má dlhoročné skúsenosti s výrobou substrátov pre záhradkárov.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. To je super nápad. Odporúčam vegetačnú stenu doplniť automatickou závlahou z nejakej väčšej nádoby, kde by sa dali chovať rybky, napr. pár závojantok alebo karasov. Dostanete tak zadarmo závlahu aj s hnojivom (rybie výkaly a zbytky krmiva). Toto používam aj ja na záhrade a celkom to funguje. Odborne sa to volá akvapónia. Prajem všetko dobré, Vaša stránka je inšpiratívna a postupne prečítam všetky články.

Pridaj komentár