Hovoria o nej ako o zázraku, vďaka ktorému môžete v špajzi vyprázdniť policu s cukrom. Stačí vraj len slnečný okenný parapet a zelené lístočky ktoré si z neho budete otrhávať. Je stevia naozaj taká sladká, aby ste mohli zmeniť svoje dlhoročné návyky?

V časopise Záhradkár z roku 2007 o stevii čítam „Na osladenie jedného litra čaju postačia tri lístky. Používajú sa v čerstvom stave, ale môžeme si ich aj zamraziť alebo usušiť. Usušené sú dokonca sladšie ako čerstvé. Z jednej rastlinky získame až pol kilogramu sušených lístkov, ktoré nahradia viac ako sto kilogramov cukru.

Ochutnávka

Aká sladká je stevia naozaj? Ochutnávam preto lístky z trojice pevných rastliniek, ktorým sa na okennom parapete darí. Kým vrcholové mladé lístky po rozžutí vytvárajú v ústach sladkastký pocit, v starších listoch zo spodnej časti rastliny dominuje viac surová chuť trávy. Avšak i cez ňu sa pretíska sladkastý vnem, ktorý odznieva iba pomaly. Ochutnávam znova a znova, aby som v zmesi chuti pelendreku, trávy, byliny a sladkavom nádychu nachádzal odpovede na svoje otázky.

  • Je sladšia ako mladý hrášok? Zdá sa, že áno.
  • Je sladšia ako kaleráb? Je ťažké odpovedať, stevia doznieva v ústach dlhšie
  • Je sladšia ako mladá byľ ďateliny? Určite áno.
  • Je sladšia ako kvalitný oolong čaj so ženšenom? Sladký nádych je porovnateľný, chýba len ten ovocný buket.
  • Je sladšia ako čerstvé mlieko? Rozhodne áno.
  • Je sladšia ako vodový melón? Nie.
  • Je sladšia ako cukor? Určite nie. Cukor chuť stevie silne prehluší.

Čím dlhšie uvažujem nad tým, ako popísať sladkastú chuť stevie, tým viac sa približujem k tomu istému. Ak ste niekedy užívali kvapky Algifen na migrénu a zapíjali ste ich vodou, na falošnú sladkú chuť čírej vody ste dozaista nezabudli. Pocit zo stevie je veľmi podobný.

Bylinkový čaj

Je príjemné vychutnať si šálku čaju zo stevie. Nálev je svetlozelený, chutí trochu po aníze a na jazyku zanecháva sladkastý pocit. Spočiatku atraktívny, neskôr fádny. Nemožno ho vylepšiť niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy, zachováva si svoju stálu podstatu. Akoby ste uvarili jemný čaj z pelendreku.

Rýchlo si naň dokážete privyknúť. K raňajkám, pre osvieženie, ba dokonca chutí dobre aj za studena ako ľadový čaj. Je to akoby ste si spravili studený výluh z byliniek v krčahu s čerstvou pramenistou vodou.

Stevia ako sladilo v čaji

Stačia tri lístky stevie na osladenie litra čaju? Kto tvrdí že áno, o tom si myslím že prepísal informáciu z reklamného katalógu množiteľov namiesto toho, aby si liter čaju vyskúšal takýmto spôsobom prisladiť.

Na prisladenie – nie však osladenie – 200ml čaju stačia v ideálnom prípade dva rastové vrcholy stévie. Harmančekový čaj je jemný, stévia ho hravo prehluší. Je to, akoby ste si upíjali bylinnú zmes, veľmi jemne prisladenú cukrom.  Takáto kombinácia je chutná a určite by na stole chýbať nemala.

Iná situácia nastane, ak si chcete stéviou prisladiť čierny čaj. V takomto prípade je chuť čajových lístkov natoľko silná, že stévia zostane silne potlačená a musíte jemné náznaky jej sladkosti hľadať. Takmer ako kulinársky detektív.

Stevia má príliš málo sily na to, aby osladila niekoľkými lístkami fľašu marhúľ pri zaváraní kompótov a už vôbec nemá síl na to, aby osladila piškótový korpus. Cukor v kuchyni nenahradí.

Pol kilogramu sušených listov z rastliny

Ak vňať z jednej rastlinky nenahradí 100 kilogramov cukru, ako je to s výnosom sladkých listov z jednej rastlinky? Myslím si, že obsahom vody v listoch sa v mnohom nelíši od mladých výhonov žihľavy. Ak hovoríme o pol kilograme sušených listov, o aké množstvo ide?

Sadám k váhe a tohtoročnému zberu žihľavy. Iba s ťažkosťami sa blížim k pol kilogramovej hranici. Žihľava, ktorú som domov doniesol v dvoch papierových vreciach z 25kg balení kŕmnej zmesi pre kurčatá  zaberá pre predstavu v usušenom stave dve igelitky zo supermarketu. Nechce sa mi veriť tomu, že by toľkoto listovej hmoty mohlo narásť na jedinej rastlinke.

Záver

I keď je stévia atraktívnou rastlinou s nevídane sladkastým nádychom v jej chuti, je nemiestne porovnávať ju s cukrom a pripisovať jej zázračnú moc v kuchyni. Dokáže prisladiť, nie však osladiť. Ak máte radi bylinkové čaje, rozhodne by na vašom parapete chýbať nemala. Nečakajte však zázraky, kedy dva lístky v zaváracej fľaši nahradia v kompóte cukor, alebo šálku čierneho čaju so stéviou a citrónom rovnakej chuti, ako keď si ho sladíte cukrom.

Ak má stévia nahradiť cukor ako sladidlo, tak to bude iba vo forme výťažku z listov v takej forme, akou nahrádzajú cukor umelé sladidlá. Žiadne sušené lístky, mletý prášok z nich, či mrazená hmota cukor nenahradia ani čiastočne.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. Zaujímavý článok, mám kvapky zo stévie, ich chuť sa však určite nedá porovnať s chuťou cukru, vôňu a chuť by som prirovnala skôr k pelendreku… Čo sa týka však zavárania, pri sladkom ovocí mám vyskúšané zaváranie bez cukru, napr. hrozno sa naloží do pohára, zaleje sa čistou vodou a pridá sa štipka soli (naozaj len medzi prsty) a vysterilizuje sa obvyklým spôsobom, cca po 2-3 mesiacoch soľ vytiahne z ovocia cukor a nálev bude chutný, sladkastý, ovocie taktiež. Tento spôsob však odporúčam len pri sladkom ovocí, inak bude ovocie bez chuti a nálev jemne kyslastý.

Pridaj komentár